Orthomoleculaire geneeskunde en Psycho-Neuro-Immunologie

Orthomoleculaire Geneeskunde
Orthomoleculaire Geneeskunde is geneeskunde die bekijkt welke stoffen we nodig hebben om ons lichaam goed te laten functioneren. Die stoffen zijn voedingsstoffen: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitaminen en mineralen. Zonder deze stoffen functioneert ons lichaam niet. Binnen de Orthomoleculaire Geneeskunde gaat men op zoek naar de oorzaak van een gezondheidsklacht of ziekte. Als we weten welke lichaamsprocessen niet goed verlopen en welke stoffen daarbij betrokken zijn, kunnen we door het geven van de juiste supplementen of voedingsadviezen het lichaam weer de gelegenheid geven zichzelf te herstellen. Dit gebeurt dus met lichaamseigen stoffen: vitamines, mineralen door middel van supplementen en natuurlijke voeding.

Hoofdmoot blijft de juiste voeding. Optimaal aangepast aan het individu werkt het enorm krachtig.
Bijvoorbeeld: bepaalde vetten zoals de omega-3 vetzuren uit vette vis werken ontstekingsremmend, zijn bouwstoffen voor alle celwanden en hebben invloed op de aanmaak van onze “gelukshormonen” dopamine en serotonine. Verzadigd vet uit vlees, koekjes, kaas en zoutjes werkt juist tegengesteld en belemmert zo bovengenoemde functies. Ander voorbeeld; sporters concentreren zich op hun voeding om hun prestaties te verbeteren. Zonder een gezonde darmflora kan de voedingsinname wel afgestemd zijn, maar of de voeding ook goed opgenomen en verwerkt kan worden is maar de vraag. Zie ook de pagina orthomoleculaire voeding. Omdat onze voeding niet altijd meer bevat wat het zou moeten bevatten, is suppletie in onze huidige maatschappij vaak een noodzaak. Eet daarom ook zo puur en natuurlijk mogelijk.

Psycho-Neuro-Immunotherapie
PNI-therapie is een geneeswijze die ervan uitgaat dat er binnen de mens een wisselwerking is tussen alle organen in het lichaam; de psyche, het zenuwstelsel, het immuunsysteem en het hormoonsysteem. Er wordt gekeken naar eetgedrag, beweging, sociale omstandigheden (gezin, familie, werk), leefstijl (stress, slaapritme, ontspanning) en invloeden van buitenaf (gifstoffen). Door meestal langdurige verstoring van het evenwicht tussen 1 of meerdere van deze variabelen ontstaat disbalans.
Door deze oorzaken te verminderen of weg te nemen, kan het zelfgenezend vermogen van het lichaam aangezet worden tot een optimalere, gezonde situatie. Dit gebeurt vooral door aanpassing van voedings-, leef- en bewegingsgedrag en eventueel het gebruik van orthomoleculaire- en fytotherapeutische supplementen.