Vega tomatensoep met cashewnotenroom

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl kokosvet zonder geur
  • 1 kg tomaten
  • 600 ml water
  • 100 gram zoete aardappel
  • 100 gram onbewerkte cashewnoten
  • 1 tl zeezout
  • ½ tl peper
  • 1 tl gemalen gedroogde tijm
  • ½  tl paprikapoeder
  • basilicumblaadjes

Bereiden

Snipper 2 uien en fruit deze eerst zonder olie in de pan. Voeg daarna 3 teentjes knoflook toe en een tl kokosvet zonder geur. Roer dit kort door (zorg dat het niet verkleurt) en voeg dan 1 kg tomaten toe in kwarten en 600 ml gekookt water. Laat dit 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg dan 100 gram zoete aardappel toe (geraspt of in kleine stukjes) en cashewroom (week hiervoor 100 gram onbewerkte cashewnoten minimaal 4 uur in een bakje water, daarna doe je deze met scheut water in de blender en meng je tot massa). Laat dit nog 10 minuten zachtjes warm worden. Pureer dit met staafmixer allemaal fijn. En maak op smaak met 1 tl zeezout, kleine tl peper, 1 tl gemalen gedroogde tijm, ½  tl paprikapoeder. Proef en voeg eventueel nog wat kruiden toe en basilicumblaadjes bovenop als garnering.